söndag 11 augusti 2019

Spinkworkshop sommaren 2019

Ett trevligt gäng med boende/sommarvistelse i Malåtrakten kom på workshop i slutet på Juli.
De fick välja på två olika tekniker. Bedömde att det var vad jag hann med att instruera samtidigt.
De var snabba att lära, så det var inga problem.
 Att själva utförandet av de textila teknikerna oftast är väldigt tidskrävande hör ju till normaliteten. Men eftersom de fick med sig material och redskap hem. så kunde de förhoppningsvis fullfölja sina projekt hemma.
De flesta valde Lockerhooking
Ett par stycken gav sig i kast med klackmattor i skinn. 
Fika ingår förstås också i workshopserbjudandet.
Hoppas det gav mersmak så vi ses igen nästa år?


måndag 10 juni 2019

Tema "SPINK"

I år ska jag slå ett extra slag för Spinket och återbruk i allmänhet. Har plockat fram det jag hittat av vad mina anmödrar gjort av tygspink.
Trasmattor förstås, men också några gamla kuddar och lite annat av lapptäckstyp.
Denna kudde var en innrekudde till en vävd kudde från tidigt 1900-tal. 
Min mor fick möjlighet att gå olika studiecirklar på äldre dar. En av dessa kurser var i lappteknik.
Det gick ut på att sy tyg runt en sexkantsmall. Bitarna syddes sedan ihop för hand. Hon sydde täcken till sina första barnbarn och en liten duk av spink från tyg som blivit över efter en tunika jag sytt.
Dessa objekt är alla 50-år eller äldre.

En trasrya av nylontrasor fick jag av en vävande väninna från grannbyn Petiknäs. Hon är tyvärr borta nu, men desto kärare är den lilla mattan för mig.  Den är ett bevis på att även syntettrasor kan hitta ett användningsområde. De flesta trasor är från nylongardiner. 
Välkomna att besöka utställningen "I anmödrars spår", för att se dessa objekt och annat som våra anmödrar tillverkat av textilt material. Kanske blir ni sugna på att testa någon av de tekniker som är perfekta för att göra användbara textilier av spink eller återbrukat material. Läs mer om dem på min andra blogg. 

lördag 1 juni 2019

Ronalds spink

En av kollegorna i spinn- och väv-världen är Ronald Hedman från Brännbacken, Mellanström.
Han använder också gärna spink i sitt slöjdande.
Här håller han på att knyta rya av efsingar. Ryabotten är handvävd av Solbritt från vävföreningen Kulturarvet i Arvidsjaur

Han har också vävt handdukar av sina restgarner. Inga garnsnuttar är för små för att användas till något är kontentan. Mer om Ronald på vävskälets blogg  då vi besökte honom från vår lokala vävförening Vävskälet för några år sedan.

torsdag 17 januari 2019

I stället för plast

Förra året blev miljöförstöringen så uppenbar för alla att "vi vanliga människor" verkligen tagit till oss uppmaningen att hjälpa miljön bl.a. genom att spara på plastpåsars användande.
Tidningar uppmanar oss att plastbanta och byta ut köksredskap mot trä eller annat material.
Ibland känner jag mig tveksam till sådana uppmaningar. Visst är det bättre för miljön att använda de redskap en redan har så länge de fungerar, i stället för att slänga och köpa nya - oavsett material?

Men att i stället för gladpack använda bivaxdukar över skålar med rester känns helt rätt. Eller i stället för att köpa plastpåsar, sy eller sticka påsar till olika ändamål av tyg eller garn som en redan har i sina skåp och korgar.
Jag har ju inte förmågan att slänga något som kanske går att använda i en framtid, så det var bara att öppna en av de överfulla garderoberna och kika efter ett tunt, vältvättat bomullstyg i lagom storlek.

För ett antal år sedan färgade jag dessa tyger med olika metoder. men inte kommit mig för att använda - ännu. Eftersom de var ganska tunna så lämpade de sig för detta ändamål.
Bivaxet har jag fått av en god vän från grannbyn som har bin. 

Efter att ha strukit tyget slätt, så fördelade jag bivaxet över ytan, Jag lade ett bakplåtspapper över och ställde strykhjärnet på medelvärme. När tyget svalnat blev det styvt men möjligt att sy på maskin. 
Så sydde jag en påse, lämplig att förvara en bit ost eller att ha som smörgåsförvaring när jag åker till vävstugan. Bivaxet lär göra förpackningen anitbakteriell och på så sätt bevara maten fräsch längre. 
Detta återstår dock att bevisa. 


fredag 28 september 2018

Sommarvävning

I sommar har det som ni minns varit extremt varmt, och det har kännt skönt att sätta sig i vävstolarna inne i den svala lokal som jag kallar "mitt museum". Utrymmet som tidigare var en hölada har jag lagt beslag på och använder för att exponera mina och min mans anmödrars textilier, redskap och vissa möbler. Jag kallar den permanenta utställningen "Anmödrars spår", och förändrar den bara litegrann varje sommmar med att ändra tema.
 Där står bland annat två gamla vävstolar. Den ena med svart mattvarp, den andra med linvarp.
I den senare vävde jag ett draperi av trasor.
 Det var mitt första experiment i den tekniken, men gav mig mersmak. kanske blir det en annan variant nästa sommar. Nu har det blivit för kallt att sitta därute, så jag får ty mig till andra tekniker, eller till någon av de 14 vävstolarna jag har i Vävskälets vävstuga i Petiknäs.
Där är det varmt och skönt hela vintern.

 

lördag 14 juli 2018

Lapptäcke från 70-talet

Tänk vad trevligt det är när barnen upskattar något av det man knåpat ihop!
Min dotter nr.2 är den av de sju barnen som har anammat mest av det jag tillverkat genom åren.
Detta överkast sydde jag på 70-talet och har använt på vår dubbelsäng.
 Nu pryder det sängen i dotterns sommarstuga. Vissa bitar är lite slitna, men det fungerar fortfarande som sängöverkast. Tygerna är från olika klänningar och några bitar kommer från lakan som jag färgat. 
Nu har jag även fått tillåtelse att skaffa en vävstol till hennes sommarstuga. Där finns gott om plats eftersom det tidigare varit ett bönhus i byn. Hon har startat på sin första mattväv, vilket gläder mig ofantligt. Mattrasor lider vi ingen brist på, så det ska bli kul att se vad som kommer ut från hennes vävstol. 
fredag 13 juli 2018

Äkta trasmattor

Det mest effektiva användandet av tygspink av väl ändå att väva trasmattor? Jag har svårt för att köpa nytt tyg och klippa upp till trasor, även om det ibland fattas en viss färg och det inte finns i mitt lager.
Visserligen kan även de köpta trasorna betraktas som tygspink, men det som ger mig störst tillfredställelse är ändå att kunna väva " äkta trasmattor". dvs mattor av gamla trasor av uppklippta kläder eller annat tidigare använt textilt material. 
I sommar har jag suttit i den gamla vävstolen i det jag kallar Muséet - Anmödrars spår. Jag har vävt smala mattor i gammal stil med botten i tuskaft och ränder i rosengång.

Kunde inte motstå frestelsen att väva en liten mattstump i rengbågsfärger också.
Den passade precis på vår trädgårdsbänk.
Spinkworkshop sommaren 2019

Ett trevligt gäng med boende/sommarvistelse i Malåtrakten kom på workshop i slutet på Juli. De fick välja på två olika tekniker. Bedömde a...