fredag 14 februari 2020

Utflykt till vävklubben Rallarrosen i Stensele


För en tid sedan blev jag inbjuden till vävklubben Rallarrosen för att visa andra sätt att använda trasor än att väva i vävstol. Det var 16 kreativa damer från vävklubben och andra vävstugor som samlats i de rymliga lokalerna i Stensele.
Teknikerna Lockerhooking och Toothbrushrug är nog ursprungligen från andra sidan Atlanten, och har inte fått några bra svenska namn än. Kanske det är ett ämne för en tävling?
Hitta det bästa namnet på svenska.

 Toothbrush rug kallas också Amish knot rag rug. Men Amish mattor kan förstås vara gjorda på olika sätt. Flätade , virkade eller stickade. Hittade en fantastisk matta från 1920-talet här som var både flätad och stickad och kostar 1195 dollar. Så om hundra år kanske våra mattor också får rätta värdet?
Här finns andra inlägg om "tandborstmattorna".
Tekniken Lockerhooking bygger på en typ av trasrya med öglor som låses av en tråd, så de inte går att dra upp av misstag. Hur man mönstrar är upp till var och en, men den tekniken kanske inte lockar till att göra stora mattor, utan snarare mindre projekt, som grytunderlägg, eller dynor och korgar. 

Det är förstås fullt möjligt att sammanfoga bitar eller remsor till en större matta om man har tålamod.
Det är i alla fall ett bra sätt att återanvända trasor, även om man inte äger eller har tillgång och plats för en vävstol.Vävklubben Rallarrosen har ju förstås tillgång till vävstolar. Och en rymlig lokal på övre planet i Blå Kupan som huset heter. 
Hoppas bara att de får behålla lokalen - huset var visst rivningshotat vad jag förstod. Det är ju märkligt att de som styr och ställer inte förstår vikten av att få samlas och arbeta med sina händer.
Det är inte bara idrott som är nyttigt för både kropp och själ.

I vävstugan vävs det främst mattor, men även dukar och några småvävar.  Detta mönster kallas "Vännernas stig", och vävs med trasor i tre olika färger. Det fanns också exempel på samma matta i en färg. Den var också fin. 
Det finns verkligen många sätt att ta tillvara trasor och spink. Bara tiden räckte till för allt en vill hinna med. Men det är ju en ynnest att alltid ha något projekt framför sig, så länge en har hälsan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utflykt till vävklubben Rallarrosen i Stensele

För en tid sedan blev jag inbjuden till vävklubben Rallarrosen för att visa andra sätt att använda trasor än att väva i vävstol. Det var ...